Säga ja till livet
av Irene Ahlberg

Energica förlag.
ISBN: 978-91-85127-60-3

Det finns ett litet frö i ditt bröst. Ett frö som väntar på att få näring för att kunna gro och växa. I detta frö finns din kraft, din potential att utvecklas, bara du ger det möjlighet. I grunden handlar det om att säga ja till livet, trots att du egentligen inte vet vad det är du bejakar.

Säga ja till livet är en resa i det yttre och i det inre, med utgångspunkt i den andinska traditionen. Vi får följa med författaren på hennes Hatun karpay, en tio dagar lång resa mellan olika platser i Peru. Platserna, som var heliga för inkafolket, har en storslagen natur som genomsyras av levande personligheter som bergsandarna (apus), Moder jord (Pachamama), och vattenprinsessorna (ñustas). Byggnaderna och ruinerna som finns kvar efter inkatiden är storslagna och vackra, energierna betagande, upplevelserna starka och utmaningarna många. Machu Picchu, Pisaq, Tipon och Cuzco är bara några av de ställen som författaren besökt.

I den andinska traditionen är allt levande energi, och energi är varken ond eller god - den bara "är". Det här sättet att se på verkligheten, utan att tolka den subjektivt, kan innebära en stor lättnad för läsaren och inte minst för författaren, som i boken delar med sig av sina personliga upplevelser.

Säga ja till livet har sin utgångspunkt i den andinska traditionen på fjärde nivån, som lärs ut av Juan och Ivan Nuñez del Prado och Elizabeth Jenkins. Här blandas personliga upplevelser med fakta om den andinska traditionen och broar byggs till västerländsk psykologi, biologi och religion. Boken innehåller också övningar som är enkla men kraftfulla och som hjälper till att skapa välmående och utveckling.